Wijnhuizen

 

ARGENTINIE - PHEBUS

De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren ’90 in Argentinië; op zoek naar mogelijkheden om te investeren in wijngaarden. Onder de indruk van het potentieel en de kwaliteit van de Malbec druif besloot hij in 1992 tot het bouwen van zijn eerste wijnhuis: Fabre Montmayou. Vanwege de indruk die de Malbec druif bij hem had achtergelaten, werd hij één van de eerste pioniers op het gebied van Argentijnse wijn gemaakt van één druivensoort. Toewijding en persoonlijke stijl zijn de essentiële elementen voor de kwaliteit waar Phebus voor staat. Het bedrijf combineert de moderne manier van wijnmaken, het terroir van Mendoza en de “savoir faire: uit Bordeaux voor het maken van wijnen met een unieke persoonlijkheid. Hervé’s passie en kennis stellen hem instaat om exceptionele wijnen te maken, die internationaal bekroond zijn en in meer dan 20 landen gedronken worden. De druiven voor de wijnen die Phebus produceert, komen uit de beste gebieden in Mendoza en Patagonia (Alto Valle de Rio Negro). Daar zijn de omstandigheden ideaal voor de malbec en andere druivensoorten. Deze gebieden representeren het beste van het Argentijnse terroir.

CHILI - AROMO

Wijnhuis:
In 1922 had de Franse familie Estansan bij het stichten van Viña El Aromo al in de gaten dat de Maule Valley een enorme potentie had voor het verbouwen van perfecte druiven voor topkwaliteit wijnen. Vanaf 1940 komt het estate in handen van de Chileen Victor Henriquez Solar, een vermaard druiventeler en vader van de huidige directeuren. Zij zorgen ervoor dat het estate uitgroeit tot een modern wijnbedrijf met 300 ha wijngaarden. Inmiddels is het wijnbedrijf uitgegroeid tot één van de grootste onafhankelijke familiebedrijven van Chili.

 

Streek:
Het langgerekte wijnland Chili heeft een kustlijn van 4300 km lang en alleen het centrale gedeelte is geschikt voor de aanplant van wijndruiven. De Maule Valley is één van de zuidelijke gebieden en kenmerkt zich door de enorme diversiteit in microklimaten en bodemsoorten. Het gevolg hiervan is een breed aanbod in wijntypes.

CHILI - TOLVA

Vina Carta Vieja is een familie-wijnbedrijf sinds 1825. Momenteel is de zevende generatie van de Del Pedregal familie actief en is daardoor de oudste familie in Chili die bezig is met wijn maken. Vina Carta Vieja is gelegen in het hart van de Maule vallei, 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De wijngaarden zijn gelegen op 600 meter hoogte boven de zeespiegel. Tijdens de zomer stijgt de temperatuur overdag tot 30 graden celcius en daalt in de nacht behoorlijk. Het ontbreken van regenval tijdens de Chileense zomer en het koele briesje afkomstig van de Stille Oceaan zijn de ideale omstandigheden voor de wijnbouw. Dit bijzondere klimaat en de geografische omstandigheden met sterke temperatuurwisselingen staan garant voor een perfecte productie van rijpe vruchten. Alle wijnen van Vina Carta Vieja worden ter plaatse geproduceerd en gebotteld. Dat betekent dus garantie voor traditie en kwaliteit in elke fles.

DUITSLAND - KILIAN HUNN

Wijnhuis:
Het echtpaar Martina & Kilian Hunn is wijnmaker en eigenaar van het Weingut Kilian Hunn in het plaatsje Gottenheim. De eigen wijngaarden liggen op de unieke Tuniberg, in het zuidelijke gedeelte van Baden. In 1982 is Kilian samen met zijn vader gestart met het wijnbedrijf en met slechts één hectare aan wijngaarden. Tegenwoordig is dit uitgegroeid tot 24 ha. en deze liggen allemaal in de Lage ‘Gottenheimer Kirchberg’.

 

Streek:
Het wijngebied Baden is één van de warmste van Duitsland en daardoor uitstekend geschikt voor het verbouwen van m.n. Pinot / Burgunder druiven. Want regelmatig trekt een warme bries helemaal van de Middellandse Zee door Rhône vallei en de Bourgondische poort en tussen de Vogezen en de Zwitserse Jura door naar de regio Tuniberg. Deze warme wind, in combinatie met de unieke kalk bodem bedekt met een vruchtbare laag löss dat is gevonden in het Jura-gebergte, laat de wijnstokken vroeg bloeien en de druiven tot volledige rijpheid komen. Dit resulteert in wijnen met een eigen onmiskenbare karakter.

FRANKRIJK - MAISON BOUACHON

Wijnhuis:
Tot 1898 stond in de Rhônevallei de naam Bouachon gelijk aan de beste wijnvaten van de regio. Als wijnmaker kocht je je vaten bij de familie Bouachon in Châteauneuf du Pape. Echter, deze wijnmakers hadden ook wel in de gaten dat de familie ook bedreven was in het selecteren van de beste druiven en het maken van smaakvolle wijnen voor andere wijnbedrijven. Men keek er dan ook niet vreemd van op dat de familie vanaf 1898 hun eigen vaten ging vullen met de beste selecties. Maison Bouachon is dan geboren. Vanaf dat moment werd al samenwerking gezocht met wijnbouwers uit de verschillende wijngebieden van de Rhône. Deze relaties zijn meestal langlopend en bestaan vaak al meerdere generaties. In 1936 komt de eerste AOC van Frankrijk mede door de expertise van Maison Bouachon tot stand. Het is niet verwonderlijk dat dit AOC Châteauneuf du Pape is. Gestaag groeit de capaciteit en de eigen kelders worden al snel te klein. Ook wordt er samenwerking gezocht met wijntelers in de noordelijke Rhône, zodat men de gehele Rhône reeks kan aanbieden. Kwaliteit staat hoog in het vaandel en wordt in praktijk gebracht door een aantal eigen top oenologen en wijnmakers. Zij adviseren de druiventelers en dragen zorg voor het hoge kwaliteitsniveau in wijngaard en kelder.

 

Streek:
In 1936 komt de eerste AOC van Frankrijk, mede door de expertise van Maison Bouachon, tot stand. Het is niet verwonderlijk dat dit ‘AOC Châteauneuf du Pape’ is. Het gebied heeft een rijke wijnhistorie en is in de middeleeuwen al geroemd en bekend bij de Paus, die in de zomerperiode zijn residentie had in dit gebied.

 

Opmerkingen:
‘La Tiare’ is frans voor ‘kroon’ en voor Maison Bouachon is deze wijn de kroonjuweel van het assortiment. Van de 13 toegestande druivensoorten voor Châteauneuf du Pape zijn er 7 verwerkt in de blend.

FRANKRIJK - ROPITEAU

Wijnhuis:
De komst van een spoorwegverbinding naar Meursault gaf Jean Ropiteau zoveel vertrouwen dat hij zijn werk als wijnmaker en vatenkuiper opgaf en in 1848 zijn eigen wijnbedrijf sticht. De naam Ropiteau is al snel een synoniem voor kwaliteits Bourgogne met als specialiteit zijn witte wijnen. Ook nu nog worden de kwaliteitswijnen in de 17e eeuwse kelders gerijpt van het voormalige ‘Caves de l’Hôpital’, in het hart van Meursault.

 

Streek:
Chablis is het noordelijkste gedeelte van de Bourgogne. Het klimaat is semi-continentaal met kans op vorst in het vroege voorjaar, hete zomers en koude winters. Door de unieke kalkrijke bodemstructuur uitstekend geschikt voor aanplant van de Chardonnay druif. Dichter naar de toppen van de hellingen komen de hoger geklasseerde 1er Crus en Grand Crus voor maar deze wijngaarden zijn in het voorjaar ook het meest vorstgevoelig.

FRANKRIJK - DOMAINE LAFAGE

Wijnhuis:
Ingeklemd tussen de azuurblauwe Mediterranée en de machtige Pyreneeën, in het uiterste zuiden van Frankrijk tussen Perpignan en de kust, ligt het 15e eeuwse mas Domaine Lafage. Rondom de eeuwenoude kelders liggen niet minder dan 140 hectares wijngaarden op arme bodems van schiste en kalk. Inmiddels wordt het domein gerund door de zesde generaties vignerons: het gedreven wijnmakersechtpaar Jean-Marc en Eliane Lafage. Na veel omzwervingen over de wereld en werkzaam te zijn geweest bij diverse wijnproducenten, is Jean-Marc teruggekeerd op het ouderlijke wijnnest.

 

Streek:
Groot gebied in het zuid-oosten van Frankrijk. Ingesloten door de Pyreneeën en de Middellandse Zee. Vroeger kwamen hier de grote hoeveelheden eenvoudige tafelwijnen vandaan. Tegenwoordig hebben jonge veelbelovende wijnmakers ontdekt dat dit een ideaal gebied is om kwalitatief hoogstaande wijnen te kunnen maken.

 

Opmerkingen:
‘Authentique’ is een blend van de originele druiven van de Roussillon: syrah, grenache en carignan.

FRANKRIJK - MAISON ROBERT VIC

Wijnhuis:
Elk jaar opnieuw is het voor Jerôme Vic en zijn vrouw Aurélie een flinke uitdaging om weer een gezonde oogst binnen te halen van de wijngaarden van Les Domaines Robert Vic. Want de wijngaarden hebben een totale oppervlakte van ruim 180 ha. en hebben verschillende bodemstructuren en microklimaten. Een gedeelte bestaat uit as afkomstig van de uitgedoofde vulkaan Roque Haute. Daarnaast heeft een ander gedeelte basalt als ondergrond maar ook klei en grind, afkomstig van het nabij gelegen riviertje de Libron. Dit geheel maakt het voor de wijnmaker complex. De grootvader van Robert Vic en tevens oprichter van Les Domaines Robert Vic, heeft zijn fortuin gemaakt met het afstoken van eenvoudige wijn tot alcohol. Gelukkig zag zijn zoon Georges in de zestiger jaren van de vorige eeuw in dat hier niet de toekomst lag voor het bedrijf en begon de wijngaarden te herplanten met kwalitatief betere druiven voor mooie wijnen. Tegenwoordig plukt men letterlijk hier nog de druiven van want op een gedeelte van de wijngaarden staan nog percelen met oude stokken uit deze periode.

 

Streek:
In het uiterste zuiden van Frankrijk, dicht tegen de Middellandse Zee, ligt het oude wijngebied Oc. De naam hiervan is afgeleid van de middeleeuwse naam Occitane. Deze streek baadt in het zonlicht en wordt doordrenkt met de geuren van garrigue, den cipressen, amandel- en olijfbomen.

 

Opmerkingen:
Qualenvi: Environment Quality for Independant Winemaker. Een door onafhankelijke wijnmakers zelf opgezet systeem van kwaliteitscontrole en eco-vriendelijk produceren van wijn. Daarom worden bijv. wijngaarden geploegd en hierdoor zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig.

FRANKRIJK - CHATEAU BEAULIEU

Wijnhuis:
In 2009 heeft Jodocus Boomsma samen met zijn vrouw, na een lange zoektocht, Château Beaulieu in de Côtes de Bourg gevonden. Een echt mooie plek om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: “zelf wijn maken”. Jodocus heeft al veel ervaring in de wijnwereld opgedaan en meer dan 30 jaar wijnen geïmporteerd uit de hele wereld. Nu wil hij zelf de beste wijnen van de Côtes de Bourg produceren waarbij hij wordt bijgestaan door een gerenommeerde oenoloog. Château Beaulieu bestaat uit 17 hectare wijngaarden en een fraai zeventiende eeuws landhuis.

 

Streek:
Een van de Côtes de Bordeaux gebieden op de rechteroever van de Gironde, vlakbij het plaatsje Bourg, daar waar de rivieren de Dordogne en Gironde samen stromen.Ver voordat erin de Médoc wijnstokken aangeplant stonden, kende dit gebied al een rijke historie en werden de lokale wijnen verscheept via de wijnhavens Bourg en Blaye.

 

Opmerkingen:
De droom van eigenaar Jodocus Boomsma gaat in vervulling en zijn top cuvée heeft hij vernoemd naar zijn kleinzoon Arthur.

FRANKRIJK - HUNAWIHR

Wijnhuis:
Het slaperige plaatsje Hunawihr is het middelpunt van de Elzas. Aan alle kanten wordt het omringd door top ‘Grand Cru’ wijngaarden als Rosacker, Sporen en Froehn. Maar het meest karakteristieke en bijzondere van Hunawihr is het centraal gelegen kerkje wat gebruikt wordt door zowel de Protestanten als Katholieken. Dit kerkje is het beeldmerk van de ‘Cave Vinicole’ en juist deze cave wordt gerekend tot de top drie van beste van Frankrijk.

 

Streek:
Langgerekt wijngebied in het noord-oosten van Frankrijk. Dit gebied heeft zowel Franse als Duitse invloeden. De Vogezen beschermen dit unieke gebied tegen de vochtrijke invloed van de Oceaan. Hierdoor is de Alsace één van de droogste en zonrijkste gebieden van Frankrijk.

FRANKRIJK - LOUIS ESCHENHAUER

Wijnhuis:
Volgt…

 

Streek:
Volgt…

ITALIE - LE PREARE

Wijnhuis:
In het hart van het Valpolicella Classico gebied liggen de kelders van Cantina di Negrar. Sinds de oprichting in 1933 is het uitgegroeid tot een hypermodern bedrijf met moderne faciliteiten. Het vertegenwoordigt 200 leden met een totaal van 500 ha. aan wijngaarden. De wijngaarden liggen verspreid over diverse subregio’s en de leden worden aangemoedigd het individuele karakter van de eigen wijngaard tot uitdrukking te laten komen.

 

Opmerkingen:
In het gebied ten oosten van het Gardameer wordt veel marmer gewonnen. Vroeger werd dit simpelweg gedaan door een schacht in de aarde te graven en het marmer los te beitelen. Deze schachten, Preares genaamd, liggen verscholen in het landschap en zijn vaak overwoekerd door wijnranken. Zij geven hun naam aan deze serie wijnen.

ITALIE - VILLADORIA

Wijnhuis:
De wijngaarden van de Villadoria wijnen liggen op het Cappallotto Estate in Serralunga d’Alba in het hart van de Langhe regio. Dit estate is al 4 generaties in het bezit van de Lanzavecchia familie. De 25 ha. wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied en zijn volledig aangeplant met druivenstokken. Men maakt gebruik van moderne technieken maar met respect voor traditie.

 

Streek:
Barolo is afkomstig uit de noord-westelijke wijnstreek Piemonte. Het gebied ligt ten zuiden van Turijn en is slechts 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn is ‘Wijn van koningen en koning van de wijnen’. Sinds 1980 heeft het de hoogste Italiaanse kwalificatie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

NIEUW ZEELAND - GREYROCK

Wijnhuis:
Het wijnland Nieuw Zeeland is nog maar een jong broekie. Net als de meeste Nieuw Zeelandse wineries is ook Greyrock aan het eind van de vorige eeuw pas gesticht. Daarentegen zijn de veel oudere bedrijven uit de rest van de wereld jaloers op de Nieuw Zeelanders. Want zij zijn juist gezegend met bijna perfecte omstandigheden om unieke kwaliteitswijnen te maken. Door de gematigde temperatuur heeft het een extreem lang groei seizoen, wat de complexiteit van de wijn in de hand werkt. Elk hoekje wijngaard heeft weer een bijzondere bodem samenstelling en zorgt voor een enorme diversiteit. Maar bovenal hebben de Nieuw Zeelanders zich in korte tijd de meest moderne vinificatie technieken eigen gemaakt en zij gelden nu als topwijnmakers in de wereld.

 

Streek:
Hawke’s Bay ligt aan de oostkust van het Nothern Island. De jaarlijkse regenval is slechts 820 mm. maar deze regio heeft wel het op één na hoogste aantal zonneuren per jaar. Door het gematigd maritieme klimaat is het groeiseizoen lang en kunnen de druiven tot volledige rijpheid komen.

 

Opmerkingen:
De steen op het etiket is een ‘Greyrock’ en is met de hand door beeldhouwster Ema Scott bewerkt. Deze steen is in het Maori een ‘Onewa’ en wordt veelal gevonden in oude drooggevallen rivierbeddingen, waar nu veel wijngaarden aangeplant staan. De bewerking stelt een ‘Koru’ voor, een varen en is het nationale symbool van Nieuw Zeeland.

OOSTENRIJK - URBANIHOF WAFRAM

Wijnhuis:
Ondanks de lange familie traditie is het Weingut Urbanihof jong, modern en springlevend. Sonja en Franz Paschinger, de huidige eigenaren, besteden veel aandacht aan hun familie erfgoed. Zij proberen op een natuurlijke manier de wijngaard te beheren door het volume per hectare te beperken, uitsluitend natuurlijke mest te gebruiken en tussen oktober en mei geen mechanische bewerking in de bodem te doen. Doordat ze zich continu op verbetering van kwaliteit richten, bevinden ze zich in de top van de Wagram Winzer. Sinds de oogst van 2016 is dit beloond en zijn zij volledig BIO gecertificeerd.

 

Streek:
Wagram is een regio binnen het wijngebied Niederöstereich, gelegen langs de Donau en de invloed hiervan is duidelijk merkbaar. De bodem bevat veel löss en heeft daardoor een goede drainage en is uitermate geschikt voor de aanplant van druivenstokken.

PORTUGAL - KROHN

Wijnhuis:
Het Porthuis Wiese en Krohn werd in 1865 opgericht door de jonge Noren Theodor Wiese en Dankert Krohn. Al snel blijft alleen Dankert Krohn over en in de volksmond verandert de naam van het huis in ‘Krohn’. Vele jaren is dit traditionele huis in handen van de Portugese familie Carneiro geweest. Helaas was er binnen deze familie geen opvolging en in 2013 werd het bedrijf overgedragen aan het Portugese familiebedrijf the Fladgate Partnership. Zelfs nu nog ligt, diep verscholen in één van de zes rijpingskelders, nog een vat met daarin port uit 1863. Dit is zelfs van voor de oprichting van dit gedegen porthuis. In 1927 heeft het bedrijf al de eerste Vintage port gedeclareerd en in 1931 de eerste Colheita port. Het is dan ook niet vreemd dat Krohn port een naam hoog te houden heeft in Vintage en Colheita ports. Tot het bedrijf Krohn behoort sinds 1989 ook de ‘Quinta do Retiro Novo’. Dit is een quinta met eigen wijngaarden. De quinta ligt wat afgelegen maar wel in één van de beste delen van de Dourovallei, de Rio Torto. Van deze quinta komt een gedeelte van de druiven voor de Vintage port die met eigen naam uitgebracht wordt.

 

Streek:
De naam ‘port’ komt van de havenplaats Oporto, gelegen aan de monding van de rivier de Douro en van hieruit wordt de port over de gehele wereld verspreid. Echter, de druiven voor port staan 70 kilometer stroomopwaarts. Dit wijngebied wordt gekenmerkt door de steile oevers met moeilijk te bereiken terrassen langs de rivier waarbij de druivenstokken aangeplant staan onder de ongenadig schijnende zon. Het gebied heeft een land klimaat met verzengend hete droge zomers en steenkoude natte winters. De bodem wordt gevormd door harde en ondoordringbare granietlagen en leisteen.

 

Opmerkingen:
Tawny ports zijn vaak wat oudere ports met een kleur die neigt naar bruin en die hun rijping ondergaan in de kelders van de portproducent. Naast de alledaagse blended tawny, die samengesteld is uit verschillende jaargangen, kennen wij ook tawny port met leeftijdsaanduiding: dit zijn blended ports die door de keldermeester geblend zijn van verschillende leeftijden maar duidelijk het kenmerk hebben van de opgegeven leeftijd.

SPANJE - CARLOS SERRES

Wijnhuis:
Aan het einde van de 19e eeuw zijn bijna alle wijnstokken in Europa aangetast door de phylloxera vastatrix en dit is desastreus voor de wijnhandel. De fransman Charles (later Carlos) Serres ontdekt dat het huidige Rioja gebied vrij blijft van deze schadelijke druifluis en sticht hier Bodegas Carlos Serres. Hij was daarmee ook het eerste bedrijf die wijnen exporteerde en daarmee Rioja internationaal op de kaart heeft gezet.

 

Streek:
Rioja is het eerste gebied in Spanje welke in 1925 een D.O. status verwierf. In 1991 wordt deze status verhoogd naar D.O.C. en dit is dan ook de eerste regio met deze status. Al tweeduizend jaar geleden bestond er in het Riojadistrict een wijnbouwcultuur, zoals ook is bewezen door talrijke archeologische overblijfselen van persen en wijnkelders uit de Romeinse tijd. Deze cultuur zette zich tijdens de Middeleeuwen onder de bescherming van de kloosters voort. Gonzalo de Berceo, de eerste dichter die in het Spaans schreef, roemde in het klooster van San Milan de la Cogolla de eigenschappen van Riojawijn in zijn gedichten.

 

Opmerkingen:
Carlos Serres is één van de weinigen in Rioja met eigen Tempranillo Blanco druivenstokken. Tempranillo Blanco is een zeldzame witte wijndruif die pas in 1988 bij toeval ontdekt is in een oude wijngraard in Murillo del Rio Leza (La Rioja). De Tempranillo Blanco is een witte mutant van de rode Tempranillo en heeft 97,8% van het DNA gemeen met de rode variant.

SPANJE - TAMARAL

Wijnhuis:
De wijngaarden en kelder van Bodegas y Vinedos Tamaral liggen in het hart van het wijngebied Ribera del Duero, vlakbij de plaats Peñafiel. Het bedrijf is jong en is opgericht in april 1997 en het was een droom voor de familie De Santiago die uitkomt. De familie was al voor de vierde generaties op rij betrokken bij het hebben en onderhouden van wijngaarden maar nog niet bij de wijnbereiding zelf. Direct vanaf de eerste wijn wordt de bodega overladen met medailles en uitmuntende jury rapporten. Men ziet deze waardering als stimulans om continu op zoek te blijven naar verbeteringen die zullen leiden tot nog betere wijnen.

 

Streek:
Rueda is een oud wijngebied in het noordwesten van Spanje. Het klimaat is continentaal met hete zomers en koude winters, terwijl het er ook flink kan waaien. In de jaren 70 en 80 hebben veel wijnmakers het roer omgegooid naar moderne frisse wijnen en werd de oude druivensoort Verdejo in de schijnwerpers geplaatst. De Rueda wijnen worden tegenwoordig gezien als de beste witte wijnen van Spanje.

 

Opmerkingen:
Om de optimale frisheid van de druiven te behouden worden ze ’s nachts met de hand geplukt.

SPANJE - FAUSTINO

Wijnhuis:Bodega Faustino is een specialist onder de wijnmakers, Bodega Faustino produceert wijn met liefde en is een grote verschijning in de (Spaanse)wijnwereld met vele soorten wijnen van topkwaliteit. De eerste Spaanse wijnen van het Rioja wijnhuis werden meer dan 150 jaar geleden (1861) geproduceerd in het familiebedrijf. Bodega Faustino heeft meer dan 800 hectare wijngaard en stuurt het gehele productieproces zelf aan. De wijngaarden zijn gelegen op toplocaties in Rioja.

ZUID-AFRIKA - ALVI’S DRIFT

Het familiebedrijf dat sinds 1928 bestaat heeft in totaal 420 hectare aangeplant met druiven. Boeren doen ze ook nog steeds; ze hebben 4000 koeien, 200.000 kippen en boomgaarden waar citrus- en perzikbomen groeien. Terwijl Alvi’s broer Johan de boerderij beheert, heeft Alvi het toezicht op de wijngaarden. In totaal worden er in de Alvi’s Drift wijngaarden 19 druivenrassen verbouwd. De wijngaarden liggen in het hart van de Breede Rivier Vallei in het district Worcester in de ward Scherpeheuvel. De meerderheid van de wijngaarden ligt op glooiende hellingen aan de oevers van Breede Rivier. Dichtbij de rivier is de ondergrond voornamelijk alluviaal (rivierslib). De rijke en vruchtbare grond zorgt voor de perfecte groeicondities voor de aangeplante sauvignon blanc in deze wijngaard. Schaliegrond verzorgt een uitstekende drainage voor de beste rode wijn uit de wijngaarden. Shiraz, cabernet sauvignon, merlot en pinotage doen het goed op deze gronden. Het terroir vol met fossiele mierenhopen speelt een grote rol voor de beste witte wijnen. Chenin blanc, chardonnay en viognier druiven krijgen intense fruit smaken op deze gronden.

ZUID AFRIKA - EXCELSIOR

Wijnhuis:
In 1859 vertrekt Koos de Wet na een knallende ruzie uit Stellenbosch. In zijn kielzog de verloofde van zijn broer. Juist, deze verloofde was de aanleiding van de familieruzie, want Koos en zij waren heimelijk verliefd geworden. Het lukte Koos om in het vruchtbare maar droge Klein Karoo de basis te leggen voor het huidige Excelsior Estate. Het water uit de nabij gelegen Breede Rivier kwam goed van pas. Hierdoor wist men Robertson om te toveren tot een bloeiende vallei. De leden van de familie De Wet zijn de directe nazaten van Jacobus de Wet, de eerste wijnmaker van Zuid-Afrika.

 

Streek:
De Breede Rivier is de levensader van de Robertson vallei en zorgt voor aanvoer van het noodzakelijke water. Deze vallei wordt ingesloten door de Langeberg in het noorden en de Sonderendberge in het zuiden. Regenwolken worden door deze bergen op afstand gehouden en de zon heeft hier volledig vrij spel. Hierdoor is het klimaat warm en subtropisch en daarom staat dit gebied ook bekend om zijn citrusfruit, perziken en abrikozen.